Όταν πρόκειται για την ασφάλεια των προϊόντων που παράγουμε, είμαστε ακριβώς σαν εσάς...

Θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Αναζητούμε την καθοδήγηση ειδικών και παρακολουθούμε τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για να διαπιστώσουμε εάν επηρεάζουν οποιοδήποτε από τα προϊόντα μας. Επίσης, ακούμε τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας, ώστε να λαμβάνουμε υπ' όψιν τις εμπειρίες τους. Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα για όλα τα καταναλωτικά προϊόντα μας, γιατί τα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας και εμείς στο δικό μας. Η ασφάλεια είναι κοινή αξία όλων μας.


Για την παραγωγή προϊόντων χρησιμοποιούμε πολλά είδη πληροφοριών, αλλά οι σημαντικότερες είναι αυτές που πηγάζουν από έρευνες επιστημονικών δεδομένων και ασφάλειας της εταιρείας. Δεν αρκούμαστε στα ευρήματα μίας μόνο μελέτης, γιατί πρέπει να διασφαλίζουμε ότι έχουμε συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από πολλούς επιστημονικούς τομείς, ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία. Μία γνώμη ή μελέτη δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικότερη από αδιαμφισβήτητα, επιστημονικά ευρήματα δεκαετιών που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία. Ως επιστήμονας, αλλά και ως γονέας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα επιστημονικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Το καλλυντικό ταλκ είναι, και ήταν, ασφαλές για χρήση σε καταναλωτικά προϊόντα.


Είμαστε και εμείς μαμάδες, μπαμπάδες και καταναλωτές. Έχουμε επίγνωση και αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα την ευθύνη που έχουμε να σας παρέχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να λαμβάνετε τις δικές σας αποφάσεις. Δημιουργήσαμε αυτή την τοποθεσία, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να βρίσκετε στοιχεία για το ταλκ με μεγαλύτερη ευκολία. Θα μάθετε από πού προέρχεται το ταλκ, πώς χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και γιατί είναι ασφαλές για χρήση ως μέρος της καθημερινής προσωπικής φροντίδας σας. Το προϊόν JOHNSON’S® Baby Πούδρα διατέθηκε για πρώτη φορά στην αγορά πριν από 100 χρόνια και πλέον. Σήμερα, το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων της εταιρείας συνεχίζει να παράγει και να πωλεί JOHNSON’S® Baby Πούδρες, με συστατικά όπως τάλκη και άμυλο καλαμποκιού. Επιλέγουμε σταθερά τα συστατικά αυτά όχι μόνο επειδή τα χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες. Τα περιλαμβάνουμε επειδή επιστημονικές μελέτες δεκαετιών υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλή. Ελπίζουμε ότι αφού διαβάσετε αυτή τη συλλογή στοιχείων για το ταλκ, θα νιώσετε τόσο σίγουροι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του όσο νιώθουμε κι εμείς.


Tara Glasgow – Αντιπρόεδρος Έρευνας & Ανάπτυξης, Johnson & Johnson Consumer, Inc.
 

Tara Glasgow

Αντιπρόεδρος Έρευνας & Ανάπτυξης
Johnson & Johnson Consumer, Inc.

Γνωρίζατε ότι...

 

Οι οικογένειες βασίζονται στο ταλκ εδώ και αιώνες.Αρχαία εποχή
ΑΡΧΑΙΑ
εποχή

Ο τάλκης είναι σήμερα ένα από τα πιο συνήθη συστατικά των καλλυντικών προϊόντων. Ωστόσο, η χρήση του τάλκη στα καλλυντικά χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Ο τάλκης χρησιμοποιούνταν επίσης ευρέως από τους αρχαίους Ασσύριους και τους ιθαγενείς της Αμερικής.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ
εποχή
Σύγχρονη εποχή
 

Τον 19ο αιώνα χρησιμοποιούσαν την πούδρα τάλκη για την καταπράυνση του ερεθισμένου από τη χρήση έμπλαστρων δέρματος. Οι καταναλωτές ανακάλυψαν ότι βοηθά επίσης σε περιπτώσεις συγκάματος από τη χρήση της πάνας, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της JOHNSON’S® Baby Πούδρας το 1893.5

Πέρα από την πούδρα τάλκη

 

οι πολλαπλές χρήσεις του τάλκη

Παρότι πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του εν λόγω ορυκτού, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του τάλκη που εξορύσσεται παγκοσμίως χρησιμοποιείται στις πούδρες για μωρά. Ο τάλκης χρησιμοποιείται επίσης συχνά στα εξής:

Τρόφιμα

Τσίχλες & καραμέλες
ΤΣΙΧΛΕΣ & ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ

χάρη σε μια ελαφριά επικάλυψη, δεν κολλάνε στη συσκευασία2

Ρύζι
ΡΥΖΙ

χρησιμοποιείται για το γυάλισμα των κόκκων του λευκού ρυζιού1

Ελαιόλαδο
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

βελτιώνει τη διαύγεια και την ποιότητα του λαδιού1

Καλλυντικά & προϊόντα φροντίδας σώματος

Προϊόντα μακιγιάζ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

βελτιώνει την υφή και απορροφά τη λιπαρότητα στις σκιές ματιών, στο ρουζ, στις πούδρες προσώπου και στο μεϊκάπ1

Σαπούνι
ΣΑΠΟΥΝΙ

χαρίζει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη φροντίδα της επιδερμίδας1

Αποσμητικό
ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ

βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας3

Ιατρικές χρήσεις

Παρασκευή χαπιών
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΠΙΩΝ

αποτρέπει τη συσσωμάτωση, χρησιμοποιείται στην επίστρωση των χαπιών και στα σκευάσματα παρατεταμένης αποδέσμευσης6

Καρκίνος του πνεύμονα
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

βοηθά στην αντιμετώπιση της συσσώρευσης υγρού (πλευριτική συλλογή) ανάμεσα στους πνεύμονες και το θωρακικό τοίχωμα6

Κυστική ίνωση
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

χρησιμοποιείται επίσης για την αποτροπή της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες ασθενών που πάσχουν από κυστική ίνωση7

Τα προϊόντα μας

 

Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τάλκη στα προϊόντα μας, διότι επιστημονικές μελέτες δεκαετιών έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένως ότι είναι ασφαλής. Λόγω της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του, χρησιμοποιούμε με σιγουριά τάλκη φαρμακευτικής ποιότητας στα προϊόντα μας. Η εμπιστοσύνη που δείχνετε στα προϊόντα μας και η σιγουριά που νιώθετε όταν τα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση δημιουργούν τεράστια ευθύνη – γι' αυτό τον λόγο χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας μόνο συστατικά που θεωρούνται ασφαλή με βάση τις πιο σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.

Δεκαετίες ασφάλειας

Η επιστήμη, οι έρευνες, τα κλινικά στοιχεία και 30 χρόνια μελετών από ειδικούς του ιατρικού κλάδου σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το καλλυντικό ταλκ είναι ασφαλές. Οι αρχές υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο έχουν αναθεωρήσει τα δεδομένα. Η χρήση του ταλκ έχει γίνει αποδεκτή σε χώρες ανά τον κόσμο, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε Καναδά, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ισραήλ, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ινδονησία.

JOHNSON'S® Baby Πούδρα

Εάν έχετε φροντίσει μωρό, πιθανότατα υπήρχε στο σπίτι σας JOHNSON’S® Baby Πούδρα. Η πούδρα για μωρά που παρασκευάζεται από καλλυντικό ταλκ είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα της επωνυμίας JOHNSON’S® και αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέρος της τελετουργίας της βρεφικής φροντίδας. Είναι υποαλλεργικό, προστατεύει από τις τριβές και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι είναι απαλό και ήπιο για την επιδερμίδα του μωρού σας. Η κλασική μυρωδιά καθαριότητας ηρεμεί και είναι οικεία τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά.

JOHNSON'S® Baby Πούδρα

 

Η μελέτη  Nurses'

Health Study

Η Nurses’ Health Study (NHS – Μελέτη υγείας των νοσηλευτών) είναι η μεγαλύτερη μελέτη για την υγεία των γυναικών που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Σε αυτήν τη μελέτη κοόρτης που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. εξετάστηκαν οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρές χρόνιες ασθένειες των γυναικών από το 1976. Μεταξύ πολλών άλλων ανακαλύψεων, η έρευνα στο πλαίσιο της μελέτης NHS συνέβαλε στο να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρδιοπαθειών στις γυναίκες και οδήγησε στην ανάπτυξη ορμονικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη NHS, χρησιμοποιούσαν ταλκ οι 78.360, οι οποίες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για 24 συνολικά χρόνια.8,9 Ερωτήθηκαν εάν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει πούδρα τάλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή σε σερβιέτες. Περίπου το 40 τοις εκατό των γυναικών απάντησε «ναι» και συμπεριλήφθηκε στην ομάδα των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ταλκ.8,9

24

χρόνια μελέτης
σε περίπου

31.344

γυναίκες
που χρησιμοποιούσαν ταλκ

από

78.630

γυναίκες
υπό παρακολούθηση

ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ
του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών

Τα δεδομένα της μελέτης δεν έδειξαν καμία αύξηση στο συνολικό ποσοστό καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ταλκ, ανεξάρτητα από τη συχνότητα χρήσης του. Δεν καταγράφηκε καμία διαφορά στο ποσοστό καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν την πούδρα απευθείας πάνω στο σώμα τους ή σε προϊόντα υγιεινής.8,9

Η μελέτη Women's
Health Initiative

Η Women’s Health Initiative (WHI – Πρωτοβουλία για την υγεία των γυναικών) θεσπίστηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. το 1991, με στόχο τη μελέτη της υγείας των γυναικών μετά την κλιμακτήριο. Μεταξύ των πολλών θεμάτων που διερεύνησε αυτή η μελέτη κοόρτης ήταν η σχέση ανάμεσα στην ορμονική θεραπεία και στον καρκίνο του μαστού και οι συνέπειες της διατροφής όσον αφορά τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη WHI, οι 61.576 χρησιμοποιούσαν ταλκ, το 53 τοις εκατό των οποίων δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε πούδρα στα γεννητικά όργανα, στις σερβιέτες ή στα διαφράγματα. Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση την περίοδο μεταξύ 1993 και 2012.

18

χρόνια μελέτης
σε περίπου

32.219

γυναίκες
που χρησιμοποιούσαν ταλκ

από

61.576

γυναίκες
υπό παρακολούθηση

ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ
του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών

Τα δεδομένα της μελέτης δεν έδειξαν κανέναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πούδρα τάλκη, ανεξάρτητα από το είδος της χρήσης. Επίσης, δεν καταγράφηκε καμία αύξηση του κινδύνου στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν την πούδρα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.10

Άλλες μελέτες

Σε άλλες μελέτες, όπως στις μελέτες ασθενών μαρτύρων, αναγνωρίζονται ομάδες ανθρώπων με ιστορικό της νόσου ενδιαφέροντος και, στη συνέχεια, ερωτώνται για διάφορους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ορισμένων προϊόντων στο παρελθόν. Παρότι ορισμένες μελέτες ασθενών-μαρτύρων έδειξαν ότι υπάρχει στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο των ωοθηκών και στους χρήστες της πούδρας, η σχέση αυτή δεν προκύπτει από μεγάλες, προοπτικές μελέτες. Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο σε ορισμένες μελέτες ασθενών-μαρτύρων διαπιστώθηκε ελαφρά στατιστική συσχέτιση είναι η πιθανότητα υπερεκτίμησης της πραγματικής σύνδεσης λόγω του σφάλματος ανάκλησης (recall bias), καθώς οι συμμετέχουσες γνωρίζουν ήδη ότι πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών όταν αναφέρονται στην έκθεση στην πούδρα.11

Παραπομπές

 

 1. Industrial Minerals Association. “What is Talc.”
  Http://www.ima-na.org/?page=what_is_talc (στα Αγγλικά)
 2. EARTH magazine. Mineral Resource of the Month.
  http://www.earthmagazine.org/article/mineral-resource-month-talc (στα Αγγλικά)
 3. Geology.com. Talc: The Softest Mineral.
  http://geology.com/minerals/talc.shtml (στα Αγγλικά)
 4. U.S. Food and Drug Administration.
  http://www.fda.gov/Cosmetics/ProductsIngredients/Ingredients/ucm293184.htm (στα Αγγλικά)
 5. Johnson & Johnson Kilmer House. The Birth of Our Baby Products.
  http://www.kilmerhouse.com/2007/04/the-birth-of-our-baby-products/ (στα Αγγλικά)
 6. WJPPS. Talc: a versatile pharmaceutical excipient.
  http://www.wjpps.com/download/article/1386002938.pdf (στα Αγγλικά)
 7. Hunt et al. / Interactive CardioVascular and Thoracic Surgery 6 (2007) 117–120.
  http://icvts.oxfordjournals.org/content/6/1/117.full (στα Αγγλικά)
 8. Gertig, Prospective Study of Talc Use and Ovarian Cancer, Journal of the National Cancer Institute, Nurses Health Study.
  http://jnci.oxfordjournals.org/content/92/3/249.full (στα Αγγλικά)
 9. Gates, Risk Factors for Epithelial Ovarian Cancer by Histologic Subtype
  http://aje.oxfordjournals.org/content/171/1/45.full
 10. Houghton, Perineal Powder Use and Risk of Ovarian Cancer, Journal of the National Cancer Institute, Women’s Health Initiative.
  http://jnci.oxfordjournals.org/content/106/9/dju208.full (στα Αγγλικά)
 11. Cancer.org. Talcum Powder and Cancer.
  http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/talcum-powder-and-cancer (στα Αγγλικά)

Επιστροφή στην κορυφή